Délvidéki ki kicsoda


                          

Honlap | Életrajzom | Könyveim | Könyvrészek | Könyvbemutatók | Tanulmányok | Cikkek | Előadások | Interjúk | Bemutatók | Kritikák | Aktuális
 

Honlap
Fel
Életrajzom
Könyveim
Könyvrészek
Könyvbemutatók
Tanulmányok
Cikkek
Előadások
Bemutatók
Kritikák
Aktuális

Délvidéki ki kicsoda

Hamarosan megjelenik a vajdasági közéleti lexikon

 

A délvidéki társadalmi élet szereplői, magyar politikusok, tudósok, írók, művészek szerepelnek a szeptember végén megjelenő Vajdasági Magyar Közéleti Lexikonban, amely az első ilyen jellegű kiadvány lesz a Délvidéken. A kötet nem tartozik a hagyományos Ki kicsoda? jellegű lexikonok sorába, de nem tekinthető szaklexikonnak sem.

A szerzőpáros Hódi Éva és Hódi Sándor nemcsak azoknak a személyiségeknek a tevékenységét és életpályáját mutatja be, akik saját területükön kiváló eredményeket értek el és közismertté váltak, hanem, mint mondják, igyekeztek számba venni mindazokat, akik a maguk helyén és módján akár nagyobb hírverés nélkül is jelentősen hozzájárultak a vajdasági magyarság nemzeti identitásának és értékeinek megőrzéséhez, a közösség anyagi és szellemi gyarapodásához.

- Milyen szempontok szerint válogatták össze, hogy kik kerülnek bele?

- A Vajdasági Magyar Közéleti Lexikon némiképpen hasonlít a hagyományos ki kicsodához, de bizonyos értelemben a szaklexikonokhoz is. Egy közbülső variációt választottunk, nemcsak a szakmai teljesítmény, vagy egy-egy sikeres karriert, díjakat, nagy munkásságot tartottunk szem előtt, hanem a közéleti szerepvállalást is, amely bizony szórványban vagy a vajdasági magyarság helyzetét tekintve, akár a kisebb városokban, településekben is másként merül fel – mondta Hódi Sándor. Tehát ahol hiányzanak az intézmények, hiányoznak az iskolák, ahol nem lehet magas pozíciót betölteni, mert egyszerűen nincs rá intézmény, vagy ahol nem lehet magas iskolát végezni, mert nincsenek iskolák, ugyanakkor azonban a társadalmi közéletben olyan fontos szerepet tölthet be valaki, ami miatt megérdemli, hogy odafigyeljünk rá. Ez egy szakmai közéleti lexikon, és ilyen értelemben azt próbáltuk felmérni, hogy milyen tudástőkével rendelkezünk, milyen szellemi kapacitással, és ilyen értelemben úgy tűnik számomra, hogy sikeres vállalkozásnak bizonyult, és hogy nagyon imponáló az a szellemi tőke, amely a rendelkezésünkre áll. Talán nem is vagyunk valamennyien tudatában annak a kincsnek, amely a sajátunk.

- Ilyen szempontból nevezte Hódi Éva hiánypótló kiadványnak ezt a lexikont, hiszen közösségépítő jellege is van.

- Így van, a lexikon amellett, hogy felméri azt a tudástőkét, amellyel a vajdasági magyarság rendelkezik, emellett arra is irányul, hogy a közösségi erőt, az összetartást erősítse. Kisebbségi körülmények között az összetartás, a nemzeti önazonosság igen fontos, és a Vajdasági Magyar Közéleti Lexikon is ezt az összetartozást erősíti – mondta Hódi Éva.

- A vajdasági magyarság létszámához képest ez egy nagyon jó anyag, ami ebben a lexikonban található.

- Körülbelül minden ötszázadik személy került be, két év múlva, vagy amikor sor kerül a

következő kiadványra, akkor mindenféleképpen bővíteni szeretnénk, és az arra érdemes személyek számát növelni, de így is nagyon reprezentatív a kötet.

- Mi derült ki az adatok összegzésekor?

- Többek között az, hogy általában, amikor kérdőívvel fordultunk az emberekhez, a túlnyomó többség örömmel vette, szívesen válaszolt rá. Nagyon kevesen voltak azok, akik nem akarták kitölteni az űrlapot, nem kívántak szerepelni a lexikonban. Az is egy nagyon fontos dolog, hogy jól fogadták az emberek, hiszen ez volt az első ilyen jellegű próbálkozás. Elmondhatjuk azt, hogy nagyon sokan vannak azok, akik amellett, hogy a tudomány, a művészet, az irodalom terén, illetve az egyéni életpályájuk és az egyéni életpályán elért sikerek mellett igen komoly közéleti szerepet is betöltenek, civilszervezetekben tevékenykednek, azoknak a tagjai, tehát olyan jellegű munkásságuk is van, ami nemcsak kifejezetten a saját boldogulásukat szolgálja, hanem a közösség érdekében is igen fontos szerepet játszik. Ez is nagyon fontos, hiszen egy kisebbségi körülmények között élő népcsoport számára azok az emberek jelentik az igazi húzóerőt, akik nemcsak a saját személyes érdekeiket nézik, hanem egy közösség érdekében is tevékenykedni tudnak.

- Azt mondta, hogy a politikusoknak szívesen a kezébe adná ezt a kötetet.

- Szívesen ajánlanám figyelmükbe, mert nekem úgy tűnik, hogy a politikai élet nincs tudatában annak, hogy milyen szakembergárdával, milyen képzett emberekkel, milyen ambiciózus fiatal nemzedékkel rendelkezünk, és a közösségszervezés ezt megszenvedi – mondta Hódi Sándor. Nekünk számos intézményt kell létrehoznunk, bővítenünk, javítanunk, és anélkül, hogy tudnánk, hol van potenciálisan az az emberanyag, akit meg kell szólítani, akit be kell a közéletbe emelni, anélkül nincs sikeres politika, nincs sikeres cselekvés, úgyhogy a kapcsolatteremtést is és a közösségépítést is kívánja szolgálni.

- Mikorra tervezik a folytatást? Elkezdték-e már az előkészületeket?

- Az eredeti elképzelés az volt, és remélem, hogy a későbbiekben tudjuk is tartani magunkat ahhoz, hogy kétévente megjelenik a lexikon, hiszen két év alatt újabb adatok, újabb személyek kerülhetnek bele.

 

MR: Kossuth Rádió / Szülőföldünk - Határok nélkül. Elhangzott: 2005. szeptember 22-én. 2005. szeptember 23., péntek 21:14

 

Honlap | Életrajzom | Könyveim | Könyvrészek | Könyvbemutatók | Tanulmányok | Cikkek | Előadások | Interjúk | Bemutatók | Kritikák | Aktuális

 © Dr. Hódi Sándor. Minden jog fenntartva. Az oldalakon publikált anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges! E-mail cím: hodisandor[kukac]adacity[pont]net