HÓDI SÁNDOR

Légüres térben

Tíz évi küzdelem a délvidéki magyarságért

Logos  grafikai műhely, Tóthfalu, 2001

 

Hódi Sándor klinikus pszichológus, tudományos kutató, terapeuta, társadalomkritikus, szakíró, politikus, a kissebbségi lét kiváló szakértője, a társadalomszervezés aktív résztvevője és tapasztalt ismerője, de elsősorban alkotó szellem, aki könyvek és publikációk sorában adott számot korunk emberének életérzéséről, mentalitásáról és létállapotáról.

- Hódi azonban - ahogyan azt egyik kritikusa írja - soha nem volt "csak" pszichológus, "csak" közéleti ember, "csak" politikus, hanem egyszerre kutató, elvont tudós, elemző, rendszeralkotó gondolkodó, ugyanakkor aktív társadalmi szerepet vállaló, cselekvő típus, ha szabad őt bármiféle típusrendszerbe besorolni, így számomra mindenesetre nem véletlen, hogy éppen ő írta meg a közel nyolcvan napon át tartó bombázások történetét. (Sinkovics)

Így bizonyára nem véletlen az sem, hogy ő készítette el az elmúlt tíz esztendő első átfogó elemzését, a délvidéki magyarság társadalmi és politikai törekvéseinek az összegzését. Munkájában az emberi sorsok tanulmányozásában szerzett pszichológiai tapasztalatait bőven kamatoztatta azoknak a társadalmi-politikai anomáliáknak a leírásában, amelyeknek mindannyian szenvedő alanyai voltunk és vagyunk.

Az ezredvég utolsó évtizedének a dokumentálására vállalkozó munka betekintést kíván nyújtani a délvidéki magyarság öneszmélésének és társadalmi szerveződésének folyamatába, a kissebségi lét gyötrelmeibe és gondjaiba.

Ugyanakkor tanúságtevés is a szerző kezdeményezéseiről, közösségi szerepvállalásairól, hiányérzeteiről és csalódottságairól, amelyek feldolgozására az írás nyújtott lehetőséget.

A könyv elsősorban a kissebbségek helyzetével, a magyarság útkeresésével, a társadalmi átalakulás buktatóival foglalkozó politikusok, továbbá az emberi alkalmazkodás és helytállás problémáival, a rendszerváltás lelki és mentális akadályaival foglalkozó emberek és az ilyen téma iránt érdeklődő szélesebb olvasóközönség számára ajánlható.

Tartalom

Vissza