SOKÁIG ÉLTÜNK NÉMASÁGBAN

A VMDK évkönyve, 1991

368 oldal

A kötetet szerkesztette: Hódi Éva és Hódi Sándor

Ada, Felszabadulás tér 11.

Készült a Proleter nyomdában Becsén 1992-ben

Ez az évkönyv is, akár csak a VMDK többi évkönyve, amelyeket a szerzőpár: Hódi Sándor és felesége, Hódi Éva készítettek, tanúságtétel a vajdasági magyarság helyzetéről és sorsáról. A kötetben szereplő tanulmányok, cikkek, dokumentumok tanúsítják, hogy a több évtizedes számkivetettség és megfélemlítettség ellenére a délvidéki magyarság soraiban milyen szép számban akadnak olyan emberek, akik cselekvően részt vállalnak a kisebbségi jogokért való küzdelemben.

A kötet egyik fejezete visszapillantás a VMDK II. Kongresszusára, megjelenítve az ünnepség fenséges hangulatát, amikor ezrek és ezrek tettek hitet magyarságuk és megmaradásuk mellett. Egy másik fejezet bepillantást nyújt a parlamenti képviselők munkájába, abba a reménytelennek látszó küzdelembe, amelyet a magyarok folytatnak Belgrádban a nemzeti eufóriától fűtött, idegengyűlölő szerb honatyák ellenében.

A kötetet az év krónikai összefoglalója zárja, amely az események zajlásában megpróbálja felölelni és dokumentálni a délvidéki magyarság sorsát érintő legfontosabb eseményeket.

Tartalom

Vissza